Στο επίκεντρο της επίσκεψης Κατρούγκαλου στην Κίνα ο «Νέος Δρόμος του Μεταξιού»

Η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Belt and Road» (σ.σ. Νέος Δρόμος του Μεταξιού) και έχει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Ευρώπης-Κίνας δήλωσε από το Πεκίνο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του κινεζικού Τύπου που αναφέρονται στις συναντήσεις του με κορυφαίους αξιωματούχους.

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε στο Πεκίνο, με τον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΚ και διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς και με τον Wang Yi, κρατικό σύμβουλο και υπουργό Εξωτερικών.

Το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA επισημαίνει ότι ο κ. Yang εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν υψηλού επιπέδου ανταλλαγές, θα εδραιώσουν την πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη, θα ενισχύσουν τον στρατηγικό συντονισμό και θα επεκτείνουν τη συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road.

Παράλληλα, υπογραμμίζοντας τη σημασία διαφύλαξης της πολυμέρειας και των διεθνών κανόνων, οι οποίοι στηρίζονται στους σκοπούς και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Yang προέτρεψε τις δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό στις διεθνείς σχέσεις, να προωθήσουν τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της σχέσης Κίνας-Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία Belt and Road και έχει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας Ευρώπης-Κίνας.

Η συνάντηση προβάλλεται και σε ρεπορτάζ του τ/σ CCTV+, στο οποίο γίνεται αναφορά και στη συνάντηση του κ. Κατρούγκαλου, με τον υπουργό Εξωτερικών της Λ.Δ. Κίνας Wang Yi.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Επισημαίνεται ότι ο κ. Wang δήλωσε ότι η Κίνα με χαρά βλέπει ότι η Ελλάδα ξεπερνά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, καθώς και ότι η ενέργεια έχει επιστρέψει στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργασθεί με την Ελλάδα για την ενίσχυση των ανταλλαγών υψηλού επιπέδου, την προώθηση της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την επέκταση των πεδίων συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Belt and Road, τη διασφάλιση στενότερων διμερών δεσμών στη διαδικασία κοινής ανάπτυξης, και την επίτευξη αμοιβαίως επωφελών αποτελεσμάτων.

Η Κίνα ελπίζει ότι η συνολική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ελλάδα θα αρθεί σε νέο επίπεδο, πρόσθεσε ο κ.Wang Yi.

Ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνει σχετική ανταπόκριση Πρακτορείου ΝΕΑ ΚΙΝΑ και αρθογραφία Λαϊκής Ημερησίας και ιστοτόπου SOHU, υπογράμμισε τη βούληση της Ελλάδας να συνεχίζει να διαδραματίζει υποστηρικτικό ρόλο στην προώθηση των σινο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στη στρατηγική πρωτοβουλία BRI που προωθεί ο πρόεδρος της Κίνας και στη βούλησή της να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ευρώπης και άλλων ηπείρων, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών και ευρύτερα όλου του κόσμου.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε επίσης στην σημαντική στήριξη της Κίνας στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.