Κύπριος Υπ. Αμυνας: Απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να μην πετάξουν τα F-16 στην παρέλαση της Κύπρου..

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πήρε την απόφαση για μη έλευση των μαχητικών

Την Αθήνα έδειξε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης για την απουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών από την παρέλαση στη Λευκωσία με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας, κάτι που γινόταν τα τελευταία δύο χρόνια. Σε παρέμβασή του στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα με αφορμή και τις συζητήσεις που προκλήθηκαν, ο Σάββας Αγγελίδης σημείωσε ότι η μη παρουσία των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου αποτελεί ξεκάθαρα απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν και σημείωσε ότι υπήρξε ενημέρωση και συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κύπριος υπουργός παραδέχθηκε ότι η παρουσία των F16 έχει τη δική της συμβολική σημασία κι ότι κανείς δεν την υποβαθμίζει, την ίδια ώρα όμως, τόνισε, η μη εμφάνισή τους στην παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποβάθμιση στις σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας. Ο κ. Αγγελίδης στην παρέμβασή του υπέδειξε πως η παρουσία του Έλληνα ομολόγου του όπως και του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ μιλά από μόνη της για την ουσιαστική και συμβολική στήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο. Ο ίδιος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΑΜ σημειώνοντας ότι έστειλαν αυτό το μήνυμα.

Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η καθημερινή συνεργασία της κυπριακής κυβέρνησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τέτοια που συνεχώς ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία σε όλους τους κλάδους και επίπεδα. Υπογράμμισε ότι είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη η συχνότητα των κοινών ασκήσεων Κύπρου – Ελλάδας σε σχέση με τον παρελθόν.

Σε ερώτηση αν επίκειται ανασύσταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος με την Ελλάδα, αίτημα που επικαιροποίησε πρόσφατα η ΕΔΕΚ, ο Κύπριος ΥΠΑΜ ανέφερε ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τίτλους. Παρόλα αυτά, υπάρχει ιδιαίτερη αναβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα σε στρατιωτικό επίπεδο και αξιολογώντας τις περιστάσεις λαμβάνονται αποφάσεις. Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική επιχειρησιακή αναβάθμιση των σχέσεων.

Άνοιξαν το προξενείο στην Αμμόχωστο

Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία τιμούσε την 59η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της, στα κατεχόμενα η Τουρκία προχωρούσε σε ένα ακόμη βήμα πρόκλησης έντασης με στόχο τη ναρκοθέτηση της όποιας προοπτικής για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε το άνοιγμα λεγόμενου προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς στους οποίους έγινε αναφορά μετά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στις υπό κατοχή περιοχές και τις επαφές που είχε με Ερσίν Τατάρ και Κουτρέντ Οζερσάι. Σύμφωνα με τη «Χαβαντίς», ο Τατάρ είχε συνάντηση με τον λεγόμενο πρέσβη της Τουρκίας και τον νεοδιορισθέντα «πρόξενο» Κασίμ Καμπάν και τον «πρώτο γραμματέα» Οζλέμ Ντεμίρ. Ευχήθηκε και στους δύο επιτυχία στο έργο τους. Το λεγόμενο προξενείο θα παρέχει υπηρεσίες για τις επαρχίες Αμμοχώστου και Τρικώμου, όπως και τους φοιτητές.

πηγη Philenews

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.