ΕΛΠΕ: Συμφωνία με γερμανικό όμιλο για φωτοβολταϊκό σταθμό στη Δυτική Μακεδονία

Τη στρατηγική επιλογή του ομίλου των ΕΛΠΕ για μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, υπηρετεί η συμφωνία με Γερμανικό όμιλο για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας ισχύος 205MW.

Την αποκάλυψη έκανε το Σάββατο από την Πτολεμαΐδα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας την πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης στον τομέα της απολιγνιτοποίησης στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία για το μέλλον τόσο εργαζομένων στην ΔΕΗ όσο και στην οικονομία  του τόπου. Όπως αναφέρθηκε, η τελική συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών θα υπογραφεί την επόμενη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός δεν αποκάλυψε την ταυτότητα της  γερμανικής εταιρείας ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την JUWI, η οποία αναπτύσσει στην περιοχή της Κοζάνης ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ευρώπη.

Η διοίκηση του Ελληνικών Πετρελαίων δεν έχει κρύψει τον σχεδιασμό της για επέκταση στις ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, ως το κύριο όπλο στην  παγκόσμια στροφή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των ρύπων.  Χωρίς να εγκαταλείπεται ο τομέας των πετρελαιοειδών που θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό πυλώνα δραστηριότητας, τα ΕΛΠΕ θα ενισχύσουν την παρουσία τους στους δύο τομείς με στρατηγικές συμφωνίες και εξαγορές.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης δεν  έχει κρύψει ότι στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης υπάρχουν φιλόδοξοι στόχοι και η αρχή γίνεται με την νέα σημαντική συμφωνία. Σήμερα τα Πετρέλαια διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων 400ΜW, τα οποία βρίσκονται  σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – εκ των οποίων 26 MW είναι ήδη σε λειτουργία. Με βάση το business plan του ομίλου στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φτάσει τα 300 MW την επόμενη τριετία, κυρίως μέσα από την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αιολικής ενέργειας. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης του ήδη υφιστάμενου χαρτοφυλακίου  αλλά και μέσω  στοχευμένων εξαγορών.

Ο τομέας των ΑΠΕ μαζί με την αγορά του φυσικού αερίου αποτελούν δύο κεντρικές πολιτικές ανάπτυξης του ομίλου, στο δρόμο για τον ενεργειακό μετασχηματισμό των Πετρελαίων. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ, τα οποία ελέγχουν το 35% της ΔΕΠΑ έχουν σοβαρό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και είναι ένα από τα φαβορί για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.