Εισφορά αλληλεγγύης: Πόσο μειώνεται και πότε, έως 415 ευρώ το όφελος

Από 2,2 ευρώ έως 207 ευρώ όφελος θα έχουν οι φορολογούμενοι που έχουν εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Έρχεται ελάφρυνση από 4,4 έως 415 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα 12.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ από τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μείωση που θα γίνει κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση το 2021.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάιο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% το β’ εξάμηνο του 2020, κάτι που θα κοστίσει λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν οφέλη στις αποδοχές τους από τον Ιούλιο, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Σε περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της εισφοράς κάτι που σημαίνει ότι τα ετήσια οφέλη για τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξεως των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ. Για το 2021 και εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η εισφορά θα καταργηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς οι μακροχρόνια άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ καθώς και όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον εν λόγω Οργανισμό, εφόσον κατά τον χρόνο της βεβαίωσης δεν έχουν πραγματικά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται στο μεγαλύτερο ποσό μεταξύ:

– Του συνολικού ετήσιου εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος από όλες τις πηγές.

– Του τεκμαρτού εισοδήματος του, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (τις “αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης “ των άρθρων 30-34 Του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος). Ο υπολογισμός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται με προοδευτική κλίμακα , στην οποία ισχύουν συντελεστές από 2,2% για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ και φθάνουν το 105 για το τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 220.001 ευρώ και άνω.

Η μείωση θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του έτους: Από τον Ιούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με προοπτική την πλήρη κατάργηση το έτος 2021.

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.