Καταπέλτης για το ΔΝΤ έκθεση που υπογράφει η σύζυγος Τσακαλώτου

Η έκθεση (Conditionality and designof IMF-supported programmes) κάνει μια αποτίμηση των όρων και προϋποθέσεων που έθεσε το ΔΝΤ κατά τα τρία προγράμματα στήριξης της Ελλάδος και ειδικά στα δύο πρώτα στα οποία το Ταμείο μετείχε χρηματοδοτικά.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των οικονομολόγων, τόσο οι όροι που έθεσε το ΔΝΤ για να χορηγήσει δανειακή στήριξη στη χώρα μας, όσο και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων, και ειδικά του πρώτου, ήταν γεμάτα προβλήματα.«Η μείωση της παραγωγής και οι αρνητικές επιπτώσεις στην ευημερία του πληθυσμού υποτιμήθηκαν σημαντικά και τελικά υποτιμήθηκε και η υποστήριξη των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η έκθεση.

Όπωςτονίζεται σε επικριτικό ύφος, εάν είχαν ακολουθηθεί πιο προσεκτικά μέτρα, αν η επικοινωνία των πολιτικών ήταν καλύτερη, αν υπήρχε αυξημένη διαφάνεια και μεγαλύτερη προσοχή στις μακροοικονομικές επιπτώσεις, τότε θα μπορούσε να είχε επιτευχτεί μεγαλύτερη αποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες.

Ένα παράδειγμα λανθασμένης πρόβλεψης που αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης και σχετίζεται με την ανάπτυξη, αφορά στις προβλέψεις για τη δυναμική του χρέους, όπου όπως σημειώνεται, τα προγράμματα που υποστηρίχθηκαν από το ΔΝΤ προέβλεπαν πολύ χαμηλότερες αναλογίες χρέους προς ΑΕΠ από αυτές που τελικά επετεύχθησαν.

Κατάτην έκθεση της ΕΚΤ, τα ελληνικά προγράμματα του ΔΝΤ δείχνουν ότι τα πολλά σε αριθμό ή τα εξαιρετικά παρεμβατικά μέτρα, μπορούν να υπονομεύσουν τα προγράμματα στήριξης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.