Τα Fake News της Μπακογιάννη για το αφορολόγητο

«Η κυβέρνηση με την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, κατήργησε και τα θετικά αντίμετρα για τη μεσαία τάξη», υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία βρέθηκε χθες στο στούντιο της ΕΡΤ αντιμέτωπη με τον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, αναπαράγοντας έτσι τα fake news που διακινούν εδώ και μέρες ΜΜΕ φίλα προσκείμενα προς τη ΝΔ.

Η ΝΔ προσπαθεί να στήσει ένα νέο αφήγημα περί κυβερνητικού πλήγματος στην μεσαία τάξη, πατώντας στην τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου, εστιάζοντας στην κατάργηση των θετικών αντίμετρων του 2017, που προβλέπεται σε αυτή.

Κατά την κυβέρνηση ωστόσο το εν λόγω «χτύπημα» δεν είναι παρά ένας ακόμη μύθος που τροφοδοτεί για προεκλογικούς λόγους η ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης. Η εν λόγω τροπολογία πρακτικά, σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι γλιτώνουν ένα πρόσθετο «χαράτσι» συνολικού ύψους 1,92 δις ευρώ για το 2020. Τυπικά επίσης καταργούνται και τα αντίμετρα που είχαν ψηφιστεί το 2017, η ΝΔ όμως σκοπίμως «ξεχνάει» ότι τα συγκεκριμένα αντίμετρα έχουν αντικατασταθεί από τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί και εξαγγελθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της νέας οικονομικής πολιτικής μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Για του λόγου το αληθές, ήδη εφαρμόζεται η σταδιακή μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1% το 2019 και μάλιστα η τελική μείωση σε βάθος τριετίας θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προβλεπόταν στη διάταξη για τα αντίμετρα και θα φτάσει το 4% με τη συνολική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις να μειώνεται από το 29% το 2018 στο 25% το 2022. Επίσης, ήδη εφαρμόζεται από το 2019 η μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση για το 2020 και μάλιστα μεγαλύτερη από όση προέβλεπαν τα αντίμετρα. Επιπλέον, ήδη από το 2018 εφαρμόζονται αντίμετρα που προβλέπονταν να εκκινήσουν από το 2019 και μάλιστα χωρίς τις περικοπές των συντάξεων όπως η αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων. Επίσης, ήδη από 1.1.2019 εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης ενοικίου, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, η μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών, η ενίσχυση Ειδικής Αγωγής και Βοήθεια στο Σπίτι με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πριν τις ευρωεκλογές τον μηδενισμό της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μέχρι τις 20.000 ευρώ και μείωση του συντελεστή για τα εισοδήματα από 20.000 ευρώ και πάνω.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.