Πρέσβης ΗΠΑ: Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, διότι υπάρχουν ευκαιρίες

Στρατηγικό είναι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για να επενδύσει στη χώρα μας, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα  στο digital economy forum 2018: σχεδιάζουμε, δημιουργούμε, καινοτομούμε, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Όπως είπε ο Τζέφρι Πάϊατ, η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή συγκυρία καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν δείγματα ανάκαμψης και οι αμερικανοί επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό καθώς υπάρχουν ευκαιρίες για επενδυτές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τον Ιούνιο θα συνοδεύσει στην Ουάσιγκτον Ελληνική αποστολή για επαφές με αμερικανικές εταιρίες, ενώ τον ίδιο μήνα θα γίνει και ένα Road Show από το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επίσης ανέφερε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί να διερευνηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας επενδυτικής αμερικανικής παρουσίας στην Ελλαδα.

«Η βιομηχανία της γνώσης θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος όλων μας» όπως ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ως καλιφορνέζος έχω ιδιαίτερη αίσθηση της μεταμορφωτικής δύναμης της τεχνολογίας και ως πρέσβης στην Ελλάδα έχω ταξιδέψει σε όλη τη χώρα, και βλέπω ότι οι Έλληνες γίνονται αγωνιστικοί από άκρη σε άκρη της χώρας και προωθούν τον τουρισμό και την τεχνολογια. Η Ελληνική δημιουργικότητα είναι γεμάτη με ιστορίες επιτυχίας που αποτυπώνεται και σε επιστημονικά περιοδικά.

Επιπλέον, η Ελλάδα με το εξαιρετικά ανθρώπινο κεφάλαιο έχει πολλές δυνατότητες και πολλοί συνομιλητές μου λένε ότι βλέπουμε με άλλο μάτι την Ελλάδα και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και η δυναμική αυτή φαίνεται από την εμπιστοσύνη της TESLA. Οι νέες πρωτοβουλίες θα δημιουργήσουν ένα νέο μέλλον και θα πείσουν και κάποιους που έχουν φύγει να γυρίσουν».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης  σημείωσε ακόμη ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις, για να συνεχίσει και η Ελλάδα την αναπτυξιακή της πορεία με δυναμισμό.

Χαρίτσης: Αλλαγές στο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις

Η οικονομία μας βγαίνει σταδιακά από την κρίση και η τεχνολογία έχει ιδιαίτερο ρόλο στην πορεία αυτή σημείωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομίας.

Όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, υπάρχει αναδιάρθρωση των επενδύσεων υπέρ του παραγωγικού σκέλους, αλλά το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης απαιτεί την περαίτερω ένταση αυτής της τάσης με μέρος των επενδύσεων να κατευθύνεται στην έρευνα και την καινοτομία.

Για να μην γίνει η 4η βιομηχανική επανάσταση μία λέξη χωρίς περιεχόμενο, σημείωσε το κυβερνητικό στέλεχος, δίνεται έμφαση στις χρηματοδοτήσεις και το θεσμικό πλαίσιο.

Για τις χρηματοδοτήσεις καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η απορροφητικότητα όλων των διαθέσιμων κονδυλίων όπως από το πακέτο Γιούνκερ ή και με διμερείς συμφωνίες με την ΕΤΕπ αλλά είναι σημαντική η ενεργοποίηση του εγχώριου παραγωγικού συστήματος, σημείωσε ο αναπληρωτής υποργός και σε αυτό δρα ο αναπτυξιακό νόμος.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο, όπως γνωστοποίησε, θα ξεκινήσουν δυο νέες δράσεις, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για συνέργειες και δικτυώσεις μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και το δεύτερο αφορά στην ενσωμάτωση καινοτομικών διαδικασιών στην παραγωγή.

Παράλληλα, όπως σημείωσε ο ίδιος, προχωρούν κι άλλες δράσεις όπως πρόσφατα ανακοινώθηκε η ενεργοποίηση του EquiFund.

Η ψηφιακή επανάσταση δεν αφορά μόνο τις νέες επιχειρήσει που ούτως ή άλλως ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα, τόνισε το μέλος του οικονομικού επιτελείου, αλλά αφορά και την προσαρμογή των παραδοσιακών κλάδων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυτών των κλάδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσω του ΕΣΠΑ, όπως είπε, ξεκινούν στις 25 Μαΐου δυο νέες δράσεις: «ψηφιακά βήματα» για πολύ μικρές επιχειρήσεις και τα «ψηφιακά άλματα» για μικρομεσαίες που θα πρέπει να αναβαθμίσουν την ψηφιακή τους παρουσία με πρόβλεψη και για κάλυψη μισθολογικού κόστους για εργαζόμενους που θα βοηθήσουν σε αυτό.

«Καλές οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ αλλά η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διευθέτηση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος δίνουν πλέον τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να ικανοποιήσουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα λειτουργήσει ως ομπρέλα όλων των διαθέσιμων εργαλείων» όπως είπε.

Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για σύσταση και αδειοδότηση των επιχειρήσεων με ηλεκτρονικό τρόπο έχει οδηγήσει περισσότερες από 30.000 επιχειρήσεις να έχουν ωφεληθεί από το νέο τρόπο, σημείωσε ο αναπληρωτής υπ. Ανάπτυξης. σχετικά με τις δράσεις που γίνονται στο θεσμικό πλαίσιο και γνωστοποίησε ότι τον Ιούνιο θα βγει η προκήρυξη μετά από διαβούλευση για να υπάρχει πλήρες προφίλ των επιχειρήςεων για όλο το χρόνο της ζωής τους και θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις δημόσιες αρχές.

Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει διαπιστωθεί πως το πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις δε επαρκεί γι΄αυτό θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τον εκσυγχρονισμό του με τον εμπλουτισμό του με υπηρεσίες μίας στάσης για να απευθύνονται οι επενδυτές και με τη διεύρυνση των κριτηρίων των επιχειρήσεων που μπορούν να ενταχθούν στο καθεστώς fast track, πέρα από την ενέργεια και τον τουρισμό.

Για τις εξαγωγές στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου μας σε νέες και παλιές αγορές με πλήθος δράσεων, ενώ ενδεικτικά ανέφερε ότι για το προγραμμα «επιχειρούμε έξω» θα αυξηθεί ο προϋπολογισμούς λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Πρόεδρος ΣΕΠΕ: Η ψηφιακή Ελλάδα είναι προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση

«Η ψηφιακή Ελλάδα είναι η προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την κρίση και να χτίσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε, μια Ελλάδα μεταρρυθμισμένη, μιας Ελλάδα που δίνει έμφαση στην τεχνολογία».
 
Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας στο περιθώριο του «Digital economy forum 2018» που πραγματοποιείται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Χτυπάμε ένα εθνικό καμπανάκι» δήλωσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τζήκας και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα έχασε πολλά στοιχήματα τις προηγούμενες δεκαετίες και πρέπει, για να ξεπεράσουμε κυρίως την κρίση, η Ελλάδα να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Αυτό συζητάμε στο πλαίσιο του σημερινού συνεδρίου του ΣΕΠΕ, ότι το μεγάλο τεχνολογικό άλμα είναι προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα και να ξεπεράσει την κρίση».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει έναν πλούτο από επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό που συνιστούν ένα τεχνολογικό στρατό ο οποίος μπορεί να αλλάξει την χώρα αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο.

«Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε γιατί όλοι συμφωνούμε διακομματικά ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, «θα δημιουργηθεί και πύλη εξωστρέφειας που θα λειτουργεί ως δίαυλος ενημέρωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν πληροφορίες για την εξαγωγική τους δράση».

«Η αξιοπιστία της χώρας είναι ένα βασικό στοιχείο για τους επενδυτές καθώς και η φορολογική πολιτική, θέμα για το οποίο θα δούμε παρεμβασεις στο προσεχές διάστημα, αλλά κυρίως οι επενδυτές ζητούν την ύπαρξη ενός αναπτυξιακό σχεδίου και σε αυτό το πλαίσιο εκπονείται η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Αξιοποίηση της περιουσίας των δήμων

Ο διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece ανέφερε ότι το τελευταίο διάστημα είναι ευκολότερο να επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσω του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή του οργανισμού επιλύεται σχεδόν το 90% των προβλημάτων, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού, ενώ σημείωσε τη σημασία της «μίας στασης» για τους επενδυτές.

Επιπλέον, ο Ηλίας Αθανασίου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν ώριμα έργα για να έρθουν οι επενδυτές και με αυτό ασχολείται ιδιαίτερα αυτό το διάστημα ο οργανισμός σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση για την ακίνητη περιουσία των περιφερειών, ανεξάρτητα από τα έργα του ΤΑΙΠΕΔ. Μια μαρίνα στη Σαντορίνη κι ένα έργο στους Δελφόυς είναι τα δύο από τα πρώτα έργα που προωθούνται σε αυτό το πλαίσιο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  ανέφερε ότι εργαλεία όπως η αγορά των ελληνικών ομολόγων και άλλες παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που επιχειρούνται βοηθούν στη ρευστότητα.

Όπως είπε ο Ξενοφών Αυλωνίτης, έχουν αντληθεί 860 εκατ. ευρώ μέσα από 7 εταιρικά ομόλογα ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,56% λόγω της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και της αυξημένης ζήτησης και ο μέσος όρος υπέρκάλυψης είναι στις 2 φορές.
 
Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η εμπορευσιμότητα των ομολόγων ειναι σημαντική ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει εμφάση στις διαδικασίας crowd funding.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.