Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα, εστίαση, ενέργεια και 13η σύνταξη ανακοίνωσε ο Τσίπρας

Σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, προκειμένου -όπως είπε- ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έχουμε εξασφαλίσει την φθηνότερη έξοδο στις αγορές από ποτέ, ωστόσο -όπως είπε υπάρχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης

«Ήρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη να γευθούν τους χυμούς των θυσιών τους», σημείωσε και στάθηκε στο απόθεμα ρευστότητας της χώρας.

«Αυτούς τους κόπους του ελληνικού λαού δεν σκοπεύουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, αλλά σκοπεόυμε να τους επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της “αριστερής παρένθεσης”».

Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας 31 δισ. στα δημόσια ταμεία».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και «με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε τους υψηλούς τόκους», ενώ ανέφερε ότι 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση.

«Ανοίχθηκε ειδικός λογαριασμός και στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

»Αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου», σημείωσε κα τόνισε πως «θα επανασχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς για το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα».

»Σε αυτό τον χώρο που δημιουργείται για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο ανάπτυξης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Το πακέτο ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα:

Για το 2019

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 14%

Τρόφιμα 13% ΦΠΑ, από το 24%

Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) στο 6%

Κατανομή 13ης σύνταξης (50% μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης)

Για το 2020

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (2% έως 30.000)

Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων επιπρόσθετα 50%

Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%

Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%

Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκων

Μειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%

Για τους δανειολήπτες στεγαστικών θα υπάρχει έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων του δανείου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.