Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πατάμε ξυπόλυτοι στο μπάνιο

Όσο καθαρό κι αν είναι ένα μπάνιο, όσο συχνά και αν απολυμαίνεται, δεν μπορεί να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μυκητίασης. Tα γυμνά πόδια εκτίθενται σε μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, όπως το δάπεδο στο μπάνιο και το εσωτερικό του παπουτσιού και της κάλτσας, ιδίως όταν ιδρώνουμε. Οι οργανισμοί που κατά κανόνα προκαλούν μύκητες στα νύχια των ποδιών (μυκητιασική μόλυνση) ονομάζονται δερματόφυτοι (dermatophytes).

Οι σπόροι των μυκήτων εισέρχονται στο δέρμα μέσα από μικροσκοπικά κοψίματα στο δέρμα ή μέσα από τις πολύ μικρές σχισμές που υπάρχουν ανάμεσα στο νύχι του ποδιού και το δερματικό του υπόστρωμα. Στη συνέχεια αναπτύσσονται και δημιουργούν μικρές εστίες μυκήτων που καταστρέφουν το νύχι από την εσωτερική πλευρά του.

Αυτού του είδους οι μολύνσεις είναι πιο συχνές στο νύχι του μεγάλου δαχτύλου του πέλματος από ό,τι στα νύχια των χεριών, πιθανότατα επειδή τα νύχια των ποδιών εκτίθενται πολύ πιο εύκολα σε γόνιμο, για τον μύκητα, περιβάλλον.

Έτσι, αν θέλουμε να γλυτώσουμε από μολύνσεις τον ποδιών και των δακτύλων των ποδιών από τους μύκητες, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε παντόφλες όταν κάνουμε ντουζ και γενικότερα όταν πατάμε στην όποια επιφάνεια του μπάνιου.

*Monica Geller approves*

via GIPHY

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.