Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε όταν πηγαίνουμε στην… τουαλέτα

Το λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι και ποιες οι συνέπειές τους

Oι συνήθειες μας στην τουαλέτα είναι ένα θέμα για το οποίο οι περισσότεροι δεν νιώθουμε άνετα να συζητούμε, αλλά ωστόσο είναι εξαιρετικά σημαντικό!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι- η «συμπεριφορά» μας στην τουαλέτα μπορεί συχνά να οδηγήσει σε δυσλειτουργίες του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων ή κοπράνων, πρόπτωση πυελικών οργάνων, πυελικό άλγος, καθώς και μείωση δύναμης, αντοχής και συνέργειας των μυών του πυελικού εδάφους.

Υπολογίζεται ότι ο μέσος άνθρωπος περνά 6 μήνες της ζωής του στην τουαλέτα. Αλλά μήπως το κάνουμε λάθος. Το βίντεο του BBC δίνει την απάντηση.

Ο μέσος χρόνος που απαιτείται για την κίνηση του εντέρου σε καθιστή στάση είναι 114 με 130 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, στο βαθύ κάθισμα, χρειάζεται μόνο 51 δευτερόλεπτα.

Όταν καθόμαστε στις 90 μοίρες, αυτό ενεργοποιεί έναν μυ στην λεκάνη του σώματος με αποτέλεσμα να «τσακίζει» το έντερο και να εμποδίζει την αφόδευση.

Αντίθετα με το βαρύ κάθισμα αυτό δεν συμβαίνει.

Αποτέλεσμα εικόνας για Το λάθος που κάνουμε όλοι μας όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα

Οι πρώτες τουαλέτες αυτού του είδους συναντώνται περίπου 6.000 χρόνια πριν, στην αρχαία Μεσοποταμία. Μετά το 300 μ.Χ. η Ρώμη είχε 144 δημόσιες τουαλέτες (και το να πηγαίνεις στην τουαλέτα είχε μετατραπεί σε μέσο κοινωνικοποίησης).

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Τόμας Κράπερ ήταν εκείνος που ανακάλυψε την τουαλέτα όπως είναι στη σημερινή της μορφή. Αλλά στην πραγματικότητα πήρε την ευρεσιτεχνία για το σχέδιο το 1861.

Η πρώτη τουαλέτα με καζανάκι ανακαλύφθηκε από τον Τζον Χάρινγκτον το 1592, που την ονόμασε «άζαχ» (Ajax). Αυτό που έκανε ο Κράπερ ήταν να ανακαλύψει τη σωλήνα της αποχέτευσης σε μορφή U. Με αυτή την πατέντα ήταν πλέον εφικτό να κατασκευάζονται τουαλέτες ψηλότερα από το έδαφος. Κάτι που μεταφράστηκε ως ένδειξη της ευρωπαϊκής υπεροχής και του «πολιτισμού». Άσχετα που πλέον αυτή η στάση στην τουαλέτα συνδέεται με δυσκοιλιότητα,  αιμορροΐδες, ακόμη και με εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι γιατροί του Έλβις Πρίσλεϊ εκτιμούν ότι το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, προκλήθηκε από την πίεση που ασκούσε της τουαλέτας.

Στα μέσα τις  δεκαετίας του ’60, ο καθηγητής του Κορνέλ, Αλεξάντερ Κίρα χαρακτήρισε την καθιστή στάση στην τουαλέτα «τον πιο ακατάλληλο σχεδιασμό που έγινε ποτέ».

Αποτέλεσμα εικόνας για Το λάθος που κάνουμε όλοι μας όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα

Και ποια είναι η λύση λοιπόν; Να αντικαταστήσουμε όλοι τις τουαλέτες μας με τις γνωστές «τούρκικες». Όχι απαραίτητα. Μπορείτε απλά να βάλετε ένα σκαμνάκι για να στηρίζετε τα πόδια σας. Έτσι το σώμα, από τις 90 μοίρες θα πάει στις 35 και θα σταματήσει η πίεση που ασκείται στο έντερο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.