Τα 5 λεπτά που μπορούν να σε σώσουν από καρδιακή ανακοπή

400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από καρδιακή ανακοπή. Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου, και προσβάλλει κατά κανόνα φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς προειδοποίηση. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά 5-10%.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκομένους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του ασθενή.

Αυτά τονίζει το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, με αφορμή την Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

Στόχος της Ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού, ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς τα πρώτα λεπτά θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη ζωή τους. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης του κοινού, διοργανώνονται εκπαιδευτικές ημερίδες, με χρήση ειδικής κούκλας ανάνηψης, όπου οι συμμετέχοντες διδάσκονται πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περιστατικό ανακοπής καρδίας και τι μπορούν να προσφέρουν μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να απευθύνεται στην Ελληνική Εταιρία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης ή στο ΕΚΑΒ της περιοχή του.

onmed

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.