Τουρκία: Θα καθυστερήσει η παράδοση της δεύτερης παρτίδας S-400 από Ρωσία

Η παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 μπορεί να καθυστερήσει πέραν του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος για το 2020, καθώς γίνονται συνομιλίες για ανταλλαγή τεχνολογίας και κοινή παραγωγή, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ .

Η Τουρκία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα ρωσικών συστημάτων S-400 τον Ιούλιο, παρά την αντίθεση των ΗΠΑ, της συμμαχικής τους χώρας στο ΝΑΤΟ, και τις απειλές τους για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα.

Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι εξακολουθεί να έχει συνομιλίες με την Άγκυρα για να αποσυρθεί η δεύτερη από τα ρωσικά συστήματα. Σχεδιάζουμε ένα χρονοδιάγραμμα για το ερχόμενο έτος.

Σε αντίθεση με την πρώτη (παρτίδα), υπάρχει κοινή παραγωγή και μεταφορά τεχνολογίας εδώ. Αυτό ξεπερνάει το ‘ας το αγοράσουμε γρήγορα και να το εγκαταστήσουμε’ του πρώτου συστήματος”, δήλωσε ο Ισμαήλ Ντεμίρ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

H έννοια της κοινής παραγωγής μπορεί να μεταφέρει το χρονοδιάγραμμα. Οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται”, σημείωσε.

Παρά την απειλή της επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την κίνηση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μπορεί να αγοράσει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, αν οι ΗΠΑ αρνηθούν να παραδώσουν τα F-35 που έχει αγοράσει.

Τη Δευτέρα ο Ντεμίρ σημείωσε ότι η Ρωσία πρότεινε να πουλήσει στην Τουρκία τα μαχητικά της αεροσκάφη Su-35.

Υπάρχει μια προσφορά και εμείς την αξιολογούμε. Δεν μπορεί να υπάρξει κάτι όπως το ‘αγοράζουμε αύριο’ σε τέτοια ζητήματα.

Οι οικονομικές και στρατηγικές πτυχές της προσφοράς θα εξεταστούν, δεν μπορεί να υπάρξει μια άμεση απάντηση”, σημείωσε ο Ντεμίρ.

Δεν θα ήταν σωστό να πούμε τελείωσε η εποχή των F-35, αρχίζει η εποχή των Su-35, αλλά εξακολουθούμε να αξιολογούμε την προσφορά, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Στις σχέσεις Άγκυρας και Ουάσινγκτον επικρατεί ένταση για θέματα, όπως η επίθεση της Τουρκίας στην βορειοανατολική Συρία.

Η Τουρκία εξοργίστηκε επίσης όσον αφορά ψηφίσματα της Βουλής των Αντιπροσώπων με τα οποία το αμερικανικό κοινοβουλευτικό σώμα υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα για την εισβολή της στην Συρία και αναγνωρίζει επισήμως την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παρά ταύτα, ο Ντεμίρ δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει ανοιχτή σε προσφορές από τις ΗΠΑ για να αγοράσει αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot, εφόσον αυτά ανταποκρίνονται στους όρους της Άγκυρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.