Για αντιπερισπασμό στα ελληνικά F-16 στέλνουν οι Τούρκοι τα UAV’s

Στο Εurocontrol και το ΝΑΤΟ στέλνει η Αθήνα τις παραβιάσεις και τις παραβάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη UAV’s, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας.

H ενημέρωση των αρμόδιων οργανισμών – τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του οργανισμού για την ασφάλεια της αεροπλοΐας – είναι επιβεβλημένη αφού έως σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί κανόνες για τη χρήση ενός FIR από τα UAV’s’ μίας χώρας που δεν είναι στη δικαιοδοσία της, όπως συμβαίνει με τα τουρκικά που εισέρχονται στο FIR Αθηνών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα η εμφάνιση τουρκικών UAV’s στο Αιγαίο έχει αυξηθεί. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι τον Οκτώβριο τουρκικά μη επανδρωμένα προχώρησαν έξι φορές σε παραβάσεις ή παραβιάσεις και η μία εξ αυτών ήταν υπερπτηση στη Ρω.

Πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου» αποδίδουν αυτή την αύξηση της παρουσίας μη επανδρωμένων στο Αιγαίο στην προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει ένα είδος αντιπερισπασμού όταν είναι ήδη σε εξέλιξη παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά. Η τουρκική αεροπορία δηλαδή επιλέγει να βγάλει ένα με δύο UAV’s προκειμένου να απασχολήσουν τα ελληνικά μαχητικά.

Όπως είναι αναμενόμενο όλες οι παραπάνω εξελίξεις προβληματίζουν την Αθήνα αλλά τα τουρκικά μη επανδρωμένα, όπως επισημαίνεται, βρίσκονται υπό συνεχή παρακολούθηση με όλα τα συστήματα, εναέρια και επίγεια, που διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο σχεδιασμός είναι πάντως η Πολεμική Αεροπορία να ενισχυθεί κι αυτή με μη επανδρωμένα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για τη χρονομίσθωση ενός ΜΕΑ κατηγορίας Medium Altitude Long Endurance (MALE) από το Ισραήλ. Πρόκειται για το UAV τύπου Ηeron που είχε χρησιμοποιηθεί από την Frontex. Προσπάθεια καταβάλλεται όμως και για την αγορά νέων συστημάτων UAV’s’.

Μάνος Χαραλαμπάκης

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.