Ανατριχιαστκό:Το ανθρώπινο σώμα κινείται ακόμα και ενάμισι χρόνο μετά θάνατον

Παλαιότερα θεωρείτο ότι τα σώματα τείνουν να βρίσκονται στην ίδια θέση στην οποία πέθαναν, ωστόσο, μια πρόσφατη ανακάλυψη μπορεί να ρίξει νέο φως στο θέμα και να βοηθήσει τους ερευνητές να αξιολογήσουν τις σκηνές εγκλημάτων με πιο ακριβή τρόπο.

Οι επιστήμονες της Australian Facility for Taphonomic Experimental Research (AFTER), που ειδικεύεται στην αναπαραγωγή σκηνών εγκλήματος, έχουν ανακαλύψει ότι τα ανθρώπινα πτώματα τείνουν να κινούνται σημαντικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποσύνθεσης, αποκάλυψε η επικεφαλής ερευνήτρια Alyson Wilson στο αυστραλιανό ABC.

Το κέντρο AFTER, ή το «αγρόκτημα ανθρώπινου σώματος», δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια σε μια μυστική τοποθεσία έξω από το Σίδνεϊ για να διερευνήσει πώς τα ανθρώπινα σώματα τείνουν να αποσυντίθενται κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

Η Wilson, προπτυχιακή φοιτητής της ιατρικής επιστήμης στο CQUniversity, χρησιμοποίησε κάμερες χρονικής λήψης (time lapse) για να παρακολουθήσει την αποσύνθεση ενός σώματος με χρονικό διάστημα 30 λεπτών για περίοδο 17 μηνών.

Συγκλονισμένη διαπίστωσε ότι το ανθρώπινο σώμα κινείτο όχι μόνο στα αρχικά στάδια της αποσύνθεσης, αλλά σε ολόκληρη την περίοδο των 17 μηνών βιντεοσκόπησης, με την πιο σημαντική κίνηση να παρατηρείται από τα άκρα του πτώματος.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι τα χέρια κινήθηκαν σημαντικά, έτσι ώστε τα χέρια που ξεκίνησαν κάτω από το σώμα κατέληξαν στο πλάι του σώματος», είπε η Wilson, προσθέτοντας ότι «το ένα χέρι βγήκε και στη συνέχεια επέστρεψε σχεδόν αγγίζοντας ξανά την πλευρά του σώματος».

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τη κίνηση μπορεί να εξηγηθεί λόγω της διαδικασίας σμίκρυνσης των συνδέσμων του σώματος και της συστολής τους καθώς ξηραίνονται.

Τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό, αλλά η Wilson και οι συνάδελφοί της πιστεύουν ότι η ανακάλυψη είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει την αστυνομία να διερευνήσει τις σκηνές του εγκλήματος και να εκτιμήσει την ώρα του θανάτου με μεγαλύτερη ακρίβεια, καθώς επίσης να ρίξει φως σε πιθανές αιτίες θανάτου.

Το κέντρο AFTER είναι σήμερα η μόνη εγκατάσταση στο Νότιο Ημισφαίριο που μελετά ανθρώπινα πτώματα κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης από το χρόνο του θανάτου μέχρι τον καιρό της ανακάλυψης.

Πηγή: sputniknews.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.