241 εκ. Ευρωπαίοι έχουν «εκτεθεί» σε ρωσική προπαγάνδα μέσω των social media

«241 εκατ. Ευρωπαίοι «ενδέχεται να έχουν λάβει παραπληροφόρηση που να σχετίζεται με τη Ρωσία», γράφει ο βρετανικός Guardian.

Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν εκτεθεί σε παραπληροφόρηση που προωθείται από λογαριασμούς κοινωνικών μέσων που συνδέονται με τη Ρωσία πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, σύμφωνα με μια ανάλυση.

Στοιχεία για 6.700 «κακόβουλους λογαριασμούς» που φτάνουν μέχρι και σε 241 εκατομμύρια χρήστες εξετάστηκαν από ερευνητές.

Οι συντάκτες της έκθεσης βρήκαν συγκεκριμένες ενδείξεις κακοηθών παραγόντων που επιδιώκουν να διαμορφώσουν συγκεκριμένες εξελίξεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για το κατά πόσον η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Brexit της Τερέζα Μέι.

Στις 4 Μαρτίου 2019, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για το μέλλον της Ευρώπης προκάλεσε αύξηση κατά 79% της δραστηριότητας μέσα σε 24 ώρες από λογαριασμούς που κυρίως προωθούν ή μοιράζονται περιεχόμενο προσπαθώντας να δυσφημήσουν τις ιδέες του.

Στη Γερμανία, το επίκεντρο ήταν η οικοδόμηση μιας διχαστικής αφήγησης σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική μετά τη συριακή προσφυγική κρίση και την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD.

Η εταιρεία που παρήγαγε την έρευνα, η online εταιρεία ασφαλείας SafeGuard Cyber, δήλωσε ότι διαθέτει μια βάση δεδομένων με περισσότερους από 500.000 γνωστούς λογαριασμούς troll και bot και πιστεύει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση με τη Ρωσία, αν και αυτό δεν στάθηκε δυνατόν να ελεγχθεί ανεξάρτητα από τον Guardian.

Ο Otavio Freire, συνιδρυτής του SafeGuard Cyber, δήλωσε «Η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια.

»Η άνοδος των εκστρατειών παραπληροφόρησης ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η διάδοσή τους στις κοινωνικές πλατφόρμες».

1 σκέψη για το “241 εκ. Ευρωπαίοι έχουν «εκτεθεί» σε ρωσική προπαγάνδα μέσω των social media”

  1. Παραδόξως αμελήσατε αυτή τη φορά να αναφέρεται την πηγή της «είδησης»:

    https://www.tribune.gr/world/news/article/576574/241-ek-eyropaioi-echoyn-ektethei-se-rosiki-propaganda-meso-ton-social-media.html

    Το ότι κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάποια σύνδεση με τη Ρωσία, όπως η εταιρεία SafeGuard Cyber, δεν σημαίνει ότι αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα. Έτσι ακόμη και ο τίτλος είναι παραπλανητικός, και δεν συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου αυτού. Αντίθετα, πιστεύω ότι στις Η.Π.Α. και τη Δύση γενικότερα, καλλιεργείται εδώ και χρόνια η ρωσοφοβία…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.