ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ και η UNESCO για την Αγία Σοφία;

Ο κ. Ανδρουλάκης ρωτά, πρώτον αν οι δηλώσεις αυτές είναι συμβατές με το καθεστώς μιας υπό ένταξη χώρας στην ΕΕ, δεύτερον πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και σε τι κινήσεις θα προβεί σε περίπτωση που προχωρήσει η εφαρμογή τους και τρίτον τι πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει σε συνεργασία με την Unesco για την ενίσχυση της προστασίας των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος διατυπώνει παρόμοιες απειλές, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι «η Αγία Σοφία, ήταν για πολλά χρόνια το κέντρο των Ορθοδόξων Χριστιανών και η διατήρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα του αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα».

Υπενθυμίζει μάλιστα τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2016, «να παρακολουθεί το θέμα από κοντά», σε απάντηση της ερώτησης του τότε, με αφορμή το κάλεσμα μουεζίνη για πρώτη φορά μετά από 85 χρόνια, σε ισλαμική προσευχή από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας.

«Το γεγονός αυτό αποτελεί παραβίαση του κοσμικού χαρακτήρα του μνημείου, που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco», επαναλαμβάνει ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.