Η Πόλη της Κέρκυρας από ψηλά. Ή αρχόντισσα του Ιονίου ντυμένη στα γιορτινά της

Η Πόλη της Κέρκυρας από ψηλά. Ή αρχόντισσα του Ιονίου ντυμένη στα γιορτινά της. Ποιος είναι ο κορυφαίος προορισμός για Πάσχα στην Ελλάδα;

Μα φυσικά το Νησί τον Φαιάκων. Η θρυλική Κέρκυρα η τόσο πολύ διαφιμισμενη και τραγουδισμένη Αρχόντισσα του Ιονίου.

Μια εμπειρία αξέχαστη που αν δεν την ζήσεις κανείς μα κάνεις και κανένα μέσο εικόνας δεν μπορεί να αποτυπώσει.

Χιλιάδες τουρίστες και κάτοικοι του νησιού ζουν μια ξεχωριστή εμπειρία που όμοια της δεν μπορείς να συναντήσεις σε καμία άλλη Ελληνική πόλη.

Αποκορύφωση της όλης γιορτής αποτελεί φυσικά το πασίγνωστο έθιμο «Μπότιδες» δλδ το σπάσιμο της στάμνας που λαμβάνει μέρος στο κέντρο της πόλης το θρυλικό Λιστόν. Προέλευση της ονομασίας Λιστόν στην Κέρκυρα

Αν ρωτήσετε από πού προέρχεται η ονομασία Λιστόν το πιθανότερο είναι να πάρετε τόσες απαντήσεις όσες και οι ερωτώμενοι.

Στη βενετσιάνικη διάλεκτο «lista» σημαίνει ο «φαρδύς και ίσιος δρόμος περιπάτου» εξού και το Λιστόν της Bενετίας,στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει και ο «ξύλινος πήχης», στον οποίο αναγράφονταν κατάλογοι και μολονότι όταν κατασκευάστηκε το Λιστόν η Γαληνοτάτη Δημοκρατία αποτελούσε μακρινό παρελθόν πάρα πολλές βενετσιάνικες λέξεις και εκφράσεις επιβίωναν στη διάλεκτο των Κερκυραίων, όπως ακριβώς και σήμερα.

Λιστόν λοιπόν σημαίνει και ο φαρδύς ίσιος ίδιος δρόμος και ο κατάλογος. Κατά μία εκδοχή το περίφημο Λιστόν της Κέρκυρας οφείλει την ονομασία του και στις δύο εξηγήσεις καθώς υπήρχε εκεί αναρτημένος κατάλογος με τα ονόματα των ευγενών, το libro d’ oro, οι οποίοι είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα να απολαμβάνουν τον περίπατο τους στο συγκεκριμένο δρόμο.

Μια πρακτική που εγκαταλείφθηκε, όπως πολλές άλλες, π.χ. το libro d’ oro, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, όταν τα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Αξιοθέατα της πόλης της Κέρκυρας.

Διαφημιστική καταχώρηση
Διαφημιστική καταχώρηση

-Το Λιστόν.

-Το Παλαιό Φρούριο.

-Το Νέο Φρούριο.

-Το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

-Το κτίριο του σημερινού Δημαρχείου.

-Το κτίριο της Ιονίου Βουλής.

-Η Ιόνιος Ακαδημία.

-Ανουντσιάτα, ένα Μνημείο πανευρωπαϊκής σημασίας.

-Το Αχίλλειο.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.